Eroğlu: Suruç'taki tünel, dünyanın 5. büyük tüneli olacak

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Haziran 2011 13:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, "Şanlıurfa Suruç Ovası Pompaj Sulaması Projesi'nde yer alan tünel tamamlandığında dünyanın 5. büyük tüneli olacak.'' dedi.

Eroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Suruç Tüneli'nde çalışmaların hızla devam ettiğini belirterek, toplam 17 bin 185 metre uzunluğunda, 7,80 metre kazı çapında ve 7 metre iç çapındaki su iletim tünelinde bugüne dek 4 bin 481 metre mesafe kat edildiğini kaydetti. 2011 yılında 9 bin metre tünel inşa edileceğini ve tünelin 12.12.2012 tarihinde tamamının bitirilmesinin hedeflendiğini belirtti. Bakan Eroğlu, maliyeti 153 milyon 500 bin lira olan Suruç Tüneli için bugüne kadar 60 milyon lira harcama yapıldığını ifade etti.

Suruç Ovası Pompaj Sulaması Projesi dahilinde Suruç Tüneli ile birlikte 8 ünitenin yer aldığını ifade eden Bakan Eroğlu, Suruç Tüneli, Suruç Ovası Pompaj Sulaması Ana İletim Kanalı 1. Kısım, Suruç Ovası Pompaj Sulaması ünitesinin çalışmalarının devam ettiğini ifade ederek, Sol Sahil Ana Kanal ile Suruç Ovası Pompaj Sulaması Sağ Sahil Ana Kanal'ın inşaat çalışmalarının ivedilikle devam ettiğini söyledi.

Taşbasan Depolaması, Taşbasan Sol Sahil Sulaması 1. Kısım, Taşbasan Sol Sahil Sulaması 2. Kısım ile Taşbasan Sağ Sahil Sulaması ünitelerinin ihalesinin yapıldığını anımsatan Eroğlu, ihalesi yapılan bu ünitelerin inşaat çalışmalarına en yakın zamanda başlanacağını belirtti. Suruç Ovası Pompaj Sulaması Projesi ile Atatürk Barajı'ndan saniyede 90 metreküp su pompalanarak, Suruç Ovası'nda toplam 948 bin 140 dekar tarım arazisinin basınçlı olarak yağmurlama ve damlama sistemiyle sulanacağını bildiren Eroğlu, toplam keşif bedeli 862 milyon dolar olan Suruç Ovası Pompaj Sulaması Projesi'nde bugüne kadar 125 milyon lira harcandığını ifade etti. Bakan Eroğlu, proje tamamlandığında yılda 267 milyon lira gelir artışı ve yaklaşık 190 bin kişiye istihdam sağlayacağını belirterek, açıklamasında, ''Neticede Suruç Ovası, Fırat Nehri'nin sularıyla hayat bulacak ve bölge insanının yüzü gülecek.'' şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber